Zwangerschap

De eerste zwangerschapscontrole vindt plaats bij een zwangerschapsduur van ongeveer acht weken. Dit eerste gesprek wordt ook wel het intakegesprek genoemd en duurt ongeveer 45 minuten.

Tijdens de intake wordt gevraagd naar de medische voorgeschiedenis en wordt voorlichting gegeven over allerlei zaken die in de zwangerschap van belang zijn.

Er wordt tijdens deze controle nog niet naar het hartje van de baby geluisterd. Daarvoor is een zwangerschapsduur van acht weken namelijk nog te vroeg.

In het begin van je zwangerschap plannen we een echo afspraak voor je in. Deze kan gemaakt worden door een van onze verloskundigen die tevens echoscopie zijn, wel zo vertrouwd binnen eigen praktijk. De echo wordt gemaakt om te kijken of er sprake is van een levend vruchtje in de baarmoeder en om de zwangerschapsduur te bepalen. Later in de zwangerschap bepalen we de uitgetelde datum m.b.v. een termijnecho.

Bij de intake krijg je een laboratoriumformulier mee om bloed af te laten nemen voor bloedonderzoek, waarbij je aansluitend aan de afspraak op het afnamelaboratorium in het ETZ Waalwijk bloed kunt laten prikken. Ook voor het JBZ kun je in ETZ Waalwijk bloed laten prikken.