Zwangerschap

De eerste zwangerschapscontrole vindt plaats bij een zwangerschapsduur van ongeveer acht weken. Dit eerste gesprek wordt ook wel het intakegesprek genoemd en duurt ongeveer 45 minuten.

Tijdens de intake wordt gevraagd naar de medische voorgeschiedenis en wordt voorlichting gegeven over allerlei zaken die in de zwangerschap van belang zijn.

Er wordt tijdens deze controle nog niet naar het hartje van de baby geluisterd. Daarvoor is een zwangerschapsduur van acht weken namelijk nog te vroeg.

Bij het eerste bezoek krijg je wel een echo aangeboden (indien de intake plaats vindt op de Terrapoli in het TweeStedenziekenhuis in Waalwijk), om te kijken of er sprake is van een levend vruchtje in de baarmoeder en om de zwangerschapsduur te bepalen. Later in de zwangerschap bepalen we de uitgetelde datum m.b.v. een termijnecho.

Bij de intake krijg je een laboratoriumformulier mee om bloed af te laten nemen voor bloedonderzoek, waarbij je aansluitend aan de afspraak op het afnamelaboratorium in het TweeStedenziekenhuis in Waalwijk bloed kunt laten prikken.