Je bent enorm blij met een zwangerschap. En ineens verloopt het anders…
Een miskraam is het verlies van een zwangerschap in de eerste 16 weken van de zwangerschap. Meestal zijn de eerste tekenen van een miskraam vaginaal bloedverlies en buikpijn. Een zwangerschap waarbij bloedverlies optreedt, hoeft zeker niet mis te gaan. Tenminste één op de 7 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Dit betekent dat in Nederland jaarlijks twintigduizend vrouwen een miskraam meemaken. Het kan dus pure toeval en pech zijn dat iemand meerdere miskramen achter elkaar krijgt.
Hoe kan dit?
Bijna altijd wordt een miskraam veroorzaakt door een fout die ontstaat bij de bevruchting van de eicel met de zaadcel. Dit zorgt ervoor dat het vruchtje niet levensvatbaar wordt. Als het vruchtje niet goed wordt aangelegd, vindt de natuur het een logische oplossing dat de groei gestopt wordt en het lichaam het vruchtje afstoot. In de regel gaat het niet om erfelijke afwijkingen, zodat er geen gevolgen zijn voor een volgende zwangerschap. Het verlies van een gezond vruchtje komt zelden voor.
Hoe verloopt een miskraam?
Het komt voor dat er een miskraam optreedt zonder dat je dit merkt. Tijdens een controle bij de verloskundige zal dan geen hartje gehoord kunnen worden of men merkt de miskraam op tijdens het maken van een echo. Meestal gaat de miskraam gepaard met buikpijn en bloedverlies. Pijn kan uitstralen tot in de rug of bovenbenen en kan zelfs lijken op weeën. Zwangerschapsverschijnselen nemen meestal af vlak voor een miskraam.
Bij meer dan de helft van de miskramen vindt uitstoting van het vruchtje plaats binnen een week. Meestal zie je dan bloedstolsels met een vruchtzak en eventueel een vruchtje, afhankelijk van hoever de zwangerschap gevorderd was. Meestal zakt de buikpijn weg na uitstoting van het vruchtje en wordt de hoeveelheid bloedverlies vergelijkbaar met een menstruatie. Probeer de stolsels en vruchtzak op te vangen in bijvoorbeeld een emmer, zodat de verloskundige eventueel kan kijken of de miskraam compleet is.
Het nieuws komt vaak hard aan dat de zwangerschap mis gaat.
We zullen samen de opties bekijken, afwachten of juist actie ondernemen en in gesprek gaan met een gynaecoloog.
We zullen je begeleiden in deze periode en beantwoorden je vragen graag.