Strippen

De uitgerekende datum is gepasseerd en je bent nog niet bevallen. Wanneer je twee weken over tijd bent, noemen we dat serotien. Ongeveer zes procent van de zwangeren wordt serotien. Wanneer je een zwangerschapsduur van 42 weken hebt bereikt, zullen de zwangerschapscontroles en de bevalling bij de gynaecoloog plaatsvinden. Het kan niet altijd voorkomen worden dat je serotien wordt, maar we kunnen je eventueel wel aanbieden om te strippen na de controle in het ziekenhuis bij 41 weken.

Wat is strippen?
Door middel van een inwendig onderzoek voelen we naar de baarmoedermond, om te kijken of er al ontsluiting is en of deze al wat weker aan het worden is. Wanneer er al wat ontsluiting is, zo ongeveer één centimeter, kunnen we de vliezen voelen. Door een ronddraaiende beweging te maken, worden de vliezen een beetje los gewoeld van het onderste gedeelte van de baarmoederwand. Wanneer er geen ontsluiting is, kunnen we niet strippen, maar wel de baarmoedermond masseren. Bij het strippen komen prostaglandines (hormonen) vrij, die betrokken zijn bij het op gang brengen van de bevalling. Het strippen is niet pijnlijk. De baarmoedermond is echter, vooral in de zwangerschap, gevoelig. Het strippen kan dus wel gevoelig zijn. De ervaring verschilt per persoon.

Waarom strippen vanaf 41 weken?
Uit een Nederlandse onderzoek bleek, dat strippen pas zinvol is tussen 41 en 42 weken zwangerschapsduur. Andere conclusies zijn:

  • Strippen maakt de baarmoedermond rijper;
  • Grotere kans op een spontane bevalling;
  • Vooral de eerste keer strippen is succesvol;
  • Op de rest van de bevalling heeft strippen geen invloed;
  • Strippen op zich geeft geen risico’s. Na het strippen kun je wel wat bloedverlies en pijnlijke harde buiken krijgen;
  • Ook als je voor het eerst gaat bevallen, heeft strippen effect.

Bron: *de Miranda E, van der Bom JG, Bonsel JG, Bleker OP, Rosendaal FR, Membrane sweeping and prevention of post-term pregnancy in low-risk pregnancies: a randomised controlled trial. BJOG 2006; 113(4):402-8

Wanneer strippen?
Het strippen alleen uitgevoerd als er een goede controle heeft plaats gevonden bij 41 weken in het ziekenhuis, waarbij de gynaecoloog de conditie van de baby beoordeeld heeft. 

Dit zal de gynaecoloog doen door middel van een hartfilmpje van de baby (CTG) en een echo te maken, om te zien of er voldoende vruchtwater is. Wanneer je gestript wilt worden, spreken we meestal af om thuis bij je langs te komen. Een enkele keer komt het voor, dat we een afspraak maken tijdens het spreekuur.

Hoe gaat de controle in zijn werk?
Wanneer we bij je thuis komen, zullen we alles nogmaals met je doornemen en je vragen beantwoorden. We doen altijd eerst een normale controle, zoals je die op de praktijk gewend bent. Eerst zullen we aan je buik voelen en naar het hartje luisteren. Zo nodig meten we de bloeddruk. Hierna doen we het inwendig onderzoek en luisteren we nogmaals naar het hartje. Dan krijg je van ons uitleg over waar je op moet letten en wanneer je moet bellen.

We willen via deze weg nogmaals benadrukken dat strippen niet verplicht is. Je mag en kunt dus ook gewoon afwachten.