Nieuws

Wist je dat….

mei 2020
BELANGRIJKE INFO ZORGVERLENING IVM CORONA!
Beste cliënte en partner,

Op dit moment heerst er in Nederland een Coronavirus- (COVID 19) pandemie. Dat betekent dat veel mensen binnen een korte tijd hetzelfde virus hebben. Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio zijn er afspraken gemaakt omtrent het Coronavirus. Deze afspraken gelden tot in ieder geval 1-6- 2020.  Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom de social media van onze praktijk in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Antwoord op vragen over virus en zwangerschap
Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden). Ook op deverloskundige.nl vind je informatie.

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

Voor jullie en onze gezondheid en veiligheid wijzen wij je op een paar belangrijke zaken:

 – Was regelmatig je handen
– Hoest of nies in je elleboog
– Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
– Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
– Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen
– Houd sociale afstand

Bel dan eerst naar je verloskundige en

kom NIET naar de praktijk!

Aanpassing van onze praktijkorganisatie tijdens de grieppandemie

 Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij samenwerkingsafspraken gemaakt met omliggende verloskundigenpraktijken, huisartsen en ziekenhuizen:

  • Wij vragen je om bij voorkeur alleen naar deze controle toe te komen en geen kinderen of partner mee te nemen. Kinderen en partners kunnen uiteraard wel via videobellen mee kijken en luisteren.
  • De 6 weken nacontrole doen we ook telefonisch.
  • Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel.
  • Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis.
  • Ook kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis. Beval je thuis, vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben. Uitkaard is ook in deze situatie het overwegen waard enkel noodzakelijk bezoek te ontvangen.
  • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.
  • Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op.
  • Kraamvisites thuis doen wij ook telefonisch, tenzij de hielprik moet worden gedaan of er een andere reden is dat we langs moeten komen. We mogen 1 bezoek afleggen.
  • Kraamverzorgende worden tijdens de kraambedcontroles thuis waar nodig digitaal ondersteund door de verloskundige.
  • Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg optimaal. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Veranderingen in onze praktijkruimte in verband met verspreiding van het virus

Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de lectuur en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo nodig hygiënische hulpmiddelen.

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien. Voor actuele informatie kun je ook op de website van onze praktijk kijken!

Met vriendelijke groet,

Het team van verloskundigenpraktijk Nuvola

Bijlage 1:Veel gestelde vragen van zwangere vrouwen over COVID-19                     (Bron: NVOG)

Ben ik besmet met het Coronavirus?

Op https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19kunt u zien of er een indicatie is verdere testen te doen naar het COVID-19 virus. Bij twijfel neemt u telefonisch contact op met uw huisarts. Mocht u overwegen uw verloskundig zorgverlener hiervoor te bezoeken, leg dan eerst telefonisch contact voor advies.

Verloopt een infectie met COVID-19 ernstiger voor een zwangere vrouw?

Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor het krijgen van een infectie met COVID-19. Het is nog onzeker of bij een infectie met COVID-19 het verloop anders  is dan bij vrouwen die niet zwanger zijn. Van andere virale infecties weten we dat er meer kans is op longproblemen als een vrouw zwanger is.

Kan de ongeboren baby geïnfecteerd raken tijdens de zwangerschap of bevalling?

Tot nu toe is er geen directe overdracht (verticale transmissie) van het COVID-19 virus beschreven van moeder op kind tijdens de zwangerschap of bevalling. Het virus is tot nu toe niet aangetoond in vruchtwater, navelstrengbloed, de keel van een pasgeborene of in borstvoeding. Wel is besmetting mogelijk van moeder op kind via de gewone mens-op-mens route (horizontale transmissie).

Kan ik een miskraam krijgen van COVID-19?

Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een infectie met COVID-19 meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies. Mogelijk is er iets meer vroeggeboorte, maar het is nog niet duidelijk of dit spontane vroeggeboorte is of dat een zwangerschap op medische gronden vroegtijdig beëindigd is.

Ik heb nu een infectie met COVID-19 en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?

Overleg met uw verloskundig hulpverlener wat te doen in dit specifieke geval.

Ik heb nu een infectie met COVID-19, mag ik thuis bevallen?

Op basis van beperkt beschikbare data adviseren wij tijdens de actieve infectie een ziekenhuisbevalling met bewaking (cardiotocogram, CTG) van de foetus. Als de infectie > 14 dagen geleden was, vervalt dit advies.

Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met COVID-19heb?

Er is geen contra-indicatie voor borstvoeding. COVID-19 is niet aangetoond in moedermelk. Aangeraden wordt om borstvoeding te geven met een mondkap en hygiënemaatregelen in acht te nemen (handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, eigen borstkolf te gebruiken of fles en de borstkolf goed schoon te maken na gebruik). Omdat het wel mogelijk is om de baby te infecteren in uw nabijheid, valt het te overwegen om (gekolfde) voeding door een gezond persoon te laten geven.

Ik ben genezen van een infectie met COVID-19, ben ik nu onder controle van een gynaecoloog?

In principe is een doorgemaakte infectie met COVID-19 geen medische indicatie. Wel wordt voorlopig aangeraden groei-echo’s te laten maken.

 

februari 2020

We af en toe versterking hebben van waarnemend verloskundigen?
Marlie Maas versterkt team Nuvola af en toe om vakanties en ziekte op te vangen en na mei voor het zwangerschapsverlof van Inge Frijters.

februari 2020

We een nieuwe vaste collega hebben die deze maand zal starten? Yvette Heesterbeek heeft zin om van start te gaan met haar spreekuren en diensten.Voor Yvette staat persoonlijke aandacht centraal dus kijkt ze er naar uit onze zwangeren te ontmoeten.

januari 2020

We weer een fantastische uitslag hebben van de ingevulde enquêtes?
Dankjewel aan iedereen die de moeite genomen heeft de enquête in te vullen in periode september 2019-eind januari 2020.
Er zijn 53 enquêtes ingevuld met een gemiddeld cijfer van een 9,3!!
Wat fijn dat zoveel mensen tevreden zijn over de verleende zorg.
Wat jullie zeggen over Nuvola:
‘Ik voel me echt gehoord’
‘..laagdrempelig’
‘veel tijd en aandacht’
‘zeer betrokken’
‘Ze wilden me koste wat kost een mooie ervaring geven’
‘lieve mensen’
‘Je kunt altijd terecht met vragen, dit gaf een fijn, vertrouwd gevoel’

We zijn er gewoon een beetje stil van…dankjewel

november 2019

We een vast telefonisch spreekuur hebben op de maandagochtend?
Iedere maandagochtend van 9:00-12:00 uur is er op de vaste lijn telefonisch spreekuur voor vragen en het maken van afspraken.
Een van de verloskundigen staat jullie te woord op tel nr. 0416-341220.

juni 2019
Bericht van Lilianne van Mierlo

Lieve clienten en partners,

Met ingang van 1 juli 2019 gaan er twee nieuwe enthousiaste verloskundigen starten in onze praktijk.
Ik heb besloten om vanaf die datum achter de schermen van Nuvola te gaan werken en in nood bij te springen.

Dat betekent dat ik na bijna 37 jaar actieve verloskunde in Waalwijk me vooral bezig ga houden met coachen en ondersteuning van mijn collega’s en daardoor meer tijd krijg voor andere zaken.

Ik heb er alle vertrouwen in dat Nuvola en de verloskundige zorg in goede handen is bij mijn nieuwe team.

In juni kun je me nog tegenkomen tijdens het spreekuur of in de dienst.

Binnenkort zullen wij de nieuwe collega’s aan jullie voorstellen.

Liefs Lilianne

                                       

Evaluatie enquêtes                                           maart 2019

De enquêtes van het afgelopen half jaar zijn bekeken. Nuvola is gemiddeld beoordeeld met een 9,1, een resultaat waar we natuurlijk erg blij mee zijn!
We zijn betrokken bij een van de meest bijzondere gebeurtenissen, nieuw leven en we willen daar de beste zorg voor leveren.

Dit waren de reacties:
‘fijn en gezellig team’
‘je kunt er op je gemak zijn’
‘laagdrempelig om contact mee te leggen’
‘kundige dames’
‘stralen rust, vriendelijkheid en professionaliteit uit’
‘heel persoonlijke aanpak’
‘ook spreekuur in de avonduren’
‘echo’s worden gemaakt door de verloskundigen van Nuvola zelf’
‘fijne uitleg bij de echo’s’

                                                                     november 2018
We een nieuw heel mooi echo pakket aanbieden van 2 echo’s?
Een afspraak echoscopie geslachtsbepaling van 15 min. en wat later in de zwangerschap een mooie 3D/4D echo laten maken van 30 min.
Samen zijn de kosten voor 2 echo’s 100 euro, incl USB-stick.

Beoordeling enquête Nuvola                           mei 2018
De periode van mei 2017 tot mei 2018 heeft weer een hele berg ingevulde enquêtes opgeleverd.
Als praktijk zijn we erg trots op de uitkomsten hiervan, gemiddeld zijn we weer met een 9 beoordeeld!
Cliënten gaven ons veel positieve reacties zoals:

“veel aandacht en tijd voor de zwangeren”
“vertrouwd, kundig en vriendelijk”
“avondspreekuren”
“goede bereikbaarheid”

Laat het ons weten als we onze zorg kunnen verbeteren!

Per 2018 Nuvola spreekuur in Waspik              december 2017
Januari 2018 gaat Nuvola starten met spreekuur in Waspik. Een extra service voor onze Waspikse zwangeren, om de mogelijkheid te bieden in eigen woonplaats op spreekuur te komen.
De lokatie is in Huisartsenpraktijk Waspik, in het pand De Wissel, Wilhelminastraat 4a te Waspik.
Let op
: Ingang De Wissel bevindt zich aan de kant van de Bernhardstraat/ Julianastraat.
Wij hebben al laagdrempelig contact met de huisartsen in Waspik, maar spreekuur op dezelfde lokatie zal onze samenwerking versterken.

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch

Wij hebben als praktijk een contract met het JBZ. Dit houdt in dat je daar ook onder onze begeleiding kunt bevallen. Wanneer er een medische indicatie ontstaat, kun je ook kiezen om naar het JBZ verwezen te worden.

Spreekuur in BaLaDe

Als je een afspraak bij Nuvola in BaLaDe hebt, ga je door de hoofdingang naar binnen en volg je Gezondheidsplein, via de trap of lift op de 1e etage.
Volg huisartsen en fysio naar de centrale wachtkamer waar je door een van de verloskundigen opgehaald zult worden voor je afspraak.

Echo geslachtsbepaling
Dit kan al vanaf 16 weken zwangerschap. Kijk hier voor meer informatie:
geslachtsbepaling

EHBO bij zuigelingen en kinderen
Veel ongelukken kun je als ouder bij kinderen voorkomen of direct zelf behandelen. Als je maar weet wat je moet doen.
Via onderstaande link is het mogelijk via Nuvola een cursus ‘EHBO bij kinderen’ te volgen.

klik hier voor informatie over de cursus EHBO bij zuigelingen en kinderen

Nieuws op Facebook
Wist je dat we nieuws ook met je delen op onze Facebookpagina?

Spullen uit je kraampakket over?
Wanneer je na de bevalling nog spulletjes over hebt, die je niet meer kunt gebruiken, dan kun je deze afgeven op de praktijk. Wij geven de spullen mee aan een kraamverzorgster, die regelmatig naar Gambia gaat, waar ze de spullen geeft aan de plaatselijke verloskundigen, die ze erg goed kunnen gebruiken!