Voedingstips

Toxoplasmose-infectie
Een toxoplasmose infectie wordt veroorzaakt door een kleine parasiet. Buiten de zwangerschap kan dit geen kwaad, maar in de zwangerschap kan deze infectie schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Eet daarom geen rauw en rood vlees als je zwanger bent. Hiermee wordt vlees bedoeld dat niet is verhit. Voorbeelden zijn carpaccio, biefstuk, en filet americain. Als je zwanger bent, kun je beter niet zelf de kattenbak verschonen. En als je in de tuin gaat werken, doe dit dan met handschoenen aan. Dit in verband met het voorkomen van de parasiet in kattenontlasting.

Listeriose-infectie
Een listeriose-infectie wordt veroorzaakt door een bacterie die in rauwmelkse kazen voorkomt. In de zwangerschap kan deze schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
Rauwmelkse kazen zijn (Franse) kazen die van niet-gepasteuriseerde melk zijn gemaakt, dus van melk die niet is verhit voordat er kaas van werd gemaakt. Wanneer op de verpakking van kaas staat: “au lait cru”, eet deze kaas dan niet. De kazen die je in Nederlandse supermarkten koopt, mag je bijna allemaal gewoon eten, omdat deze meestal van gepasteuriseerde melk zijn gemaakt. Ga je naar het buitenland of koop je kaas bij een boerderijwinkel, dan is het verstandig om hier goed op te letten. Maak ook geen gebruik van lang houdbare, vacuümverpakte vis- of vleeswaren en bewaar bereid voedsel niet te lang in de koelkast. In deze etenswaren zijn mogelijk listeria-bacteriën aanwezig.

Vis

Vis is heel goed voor de ontwikkeling van de hersenen van een kind. Probeer in ieder geval één keer in de week (vette) vis te eten. Het is beter om geen vis te eten die vacuümverpakt is, zoals zalm en makreel, uit de supermarkt. Dit in verband met listeriosebacteriën die mogelijk vrijkomen bij het verpakken van de vis en die kunnen zorgen voor een listeriose-infectie (Zie ook rauwmelkse kazen). Wanneer je de voorverpakte vis verhit, is het geen probleem meer.

Vitamine A
De enige vitamine waar je teveel van kunt binnen krijgen, is vitamine A. Deze zit in leverproducten, zoals leverpastei, leverkaas en (smeer)leverworst. Het is verstandig om niet meer dan 1 boterham met deze producten per dag te eten.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de vorming van gezonde botten en spieren. Vitamine D zit in voeding, zoals in vette vis (zalm en makreel) en in margarine, vlees en eieren. Je lichaam maakt zelf ook vitamine D aan, maar daar is wel zonlicht voor nodig. Wanneer je weinig buiten komt (minder dan een half uur per dag), vaak gesluierd bent, je huid door bijvoorbeeld het gebruik van zonnebrand niet met de zon in aanraking komt, of als je een donkere huid hebt, is het aan te bevelen om als aanvulling in de zwangerschap dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken. Vaak is vitamine D toegevoegd aan vitaminepreparaten speciaal voor zwangere vrouwen.

Foliumzuur

Foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje bij het ongeboren kindje. Het risico hierop is erg klein, maar je kunt het risico nog kleiner maken door dagelijks 0,4 mg foliumzuur te slikken, totdat je zeker weet dat je elf weken zwanger bent. Hierna hoef je geen foliumzuur meer te slikken, maar het kan geen kwaad om het de hele zwangerschap door te blijven gebruiken. Het beste is om te beginnen met het slikken van foliumzuur voordat je (weet dat je) zwanger bent, dus bij het stoppen met anticonceptie. Foliumzuur is verkrijgbaar bij de apotheek en drogist en zit in vitaminepreparaten speciaal voor zwangere vrouwen.

Voedingssupplementen

Als je er zeker van wilt zijn dat je alle benodigde vitamines en bouwstoffen binnen krijgt kun je ervoor kiezen om een multivitaminepreparaat te gaan slikken. Zorg er dan voor dat het een preparaat speciaal voor zwangere vrouwen is, zodat je precies binnen krijgt wat je nodig hebt. Hiernaast is het natuurlijk belangrijk om gezond en gevarieerd te blijven eten. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor voeding.

Kijk voor meer informatie op de site van het Voedingscentrum of op de site van gezondzwangerzijn.