Echo’s

In de zwangerschap wordt bij iedere zwangere een aantal echo’s gemaakt, onder andere een intacte-echo, een termijnecho en eventueel een groei- of liggingsecho.

Maaike in ’t Groen en Birte Bossink, verloskundigen en echoscopisten, maken de echo’s voor onze praktijk op de Terrapoli in het ETZ in Waalwijk. Waar mogelijk worden deze direct gecombineerd met een zwangerschapscontrole.

De twintigwekenecho (SEO) wordt gemaakt in het ETZ, lokatie TweeSteden in Tilburg door een gespecialiseerd echoscopist voor deze echo. Bij iedere zwangere wordt een termijnecho gemaakt. Andere redenen om een echo te maken zijn bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies en buikkrampen. Ook zal een echo gemaakt worden, wanneer door middel van het uitwendig onderzoek lastig bepaald kan worden of je kind goed groeit of wanneer niet duidelijk is wat de ligging van je kind is.

Tot op heden zijn er geen aanwijzingen dat echoscopie gevaarlijk of schadelijk is voor het ongeboren kind. Een garantie dat er geen onbekende, ongewenste effecten optreden, kunnen we niet geven. Daarom is het verstandig om voorzichtig te zijn met echoscopie.