Kinderwens

Er is een kinderwens bij jullie, wat leuk!

Al vóór de zwangerschap kun je veel doen om je kindje een zo gezond mogelijke start te geven. Slik je medicijnen, komen er erfelijke aandoeningen voor in de familie of rookt je partner? Dit zijn onderwerpen om al vóór een zwangerschap over na te denken.

Wil je meer weten over zwanger worden?
Je bent van harte welkom op het Kinderwensspreekuur.
Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak.

Kijk voor meer informatie op:

Strakszwangerworden.nl,
Zwangerwijzer of
Zwangerstraks

Foliumzuur
Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen als het neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte. Voor wie zwanger wil worden is het belangrijk dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken, ongeacht hoeveel foliumzuur je via het eten binnenkrijgt. Hiermee moet ongeveer 4 weken voor de mogelijke bevruchting worden begonnen. Voor veel vrouwen is dat het moment dat ze stoppen met de anticonceptiepil. Er zijn tabletten verkrijgbaar met 400 microgram foliumzuur. Na de 10e week van de zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig.
(Bron Voedingscentrum)

Zwanger worden
Een menstruatie treedt meestal regelmatig op, met een cycluslengte van ongeveer 28 dagen. Kortere cycli van 21 dagen of langere cycli van 40 dagen komen ook voor. Je kunt alleen zwanger worden wanneer je een eisprong hebt. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen zal deze ongeveer 2 weken na je eerste dag van de menstruatie plaatsvinden. Bevruchting van de eicel kan vanaf 12 uur na de eisprong. Zaadcellen leven 4 á 5 dagen. Je kunt dus ook zwanger raken van zaadcellen van 2 dagen oud. De bevruchte eicel zal nog 3 tot 4 dagen in de eileider wachten, voordat zij naar de baarmoeder gaat.

Zwanger worden lukt soms niet direct. Ongeveer 80 tot 90 procent van de vrouwen met een kinderwens is binnen een jaar zwanger. Als een zwangerschap een jaar lang uitblijft terwijl rondom de eisprong gemeenschap plaatsvindt, maak dan een afspraak bij de huisarts.

Leeftijd
De maandelijkse kans om zwanger te raken, neemt af na je 30e levensjaar en is rond een leeftijd van 35 jaar met de helft gedaald.
De kans op problemen tijdens je zwangerschap, zoals een miskraam of een hoge bloeddruk, neemt toe met het stijgen van je leeftijd.
Ook heb je meer risico op een chromosomale afwijking bij je kindje bij een zwangerschap op hogere leeftijd.

Erfelijkheid
Van elke 100 kinderen worden er gemiddeld 2 tot 3 geboren met een aangeboren afwijking of ziekte. Zo komen er in sommige families erfelijke afwijkingen voor.

Als er een verhoogde kans is op een erfelijke ziekte kun je soms vóór de zwangerschap al onderzoek laten doen. Je hebt dan meer tijd en mogelijkheden om keuzes te maken dan tijdens een zwangerschap. Heb je hier vragen over, neem dan dus vóórdat je zwanger bent al contact op met je huisarts of verloskundige. Kijk voor meer informatie op de site van het Erfocentrum. 

Vorige zwangerschappen
Wanneer je 2 of meerdere keren een miskraam hebt doorgemaakt, kun je extra onderzoek laten doen naar een eventuele oorzaak. Vraag ook om advies wanneer je vorige zwangerschap gecompliceerd werd door zwangerschapsvergiftiging of wanneer je kindje niet goed groeide. Win advies in bij huisarts, verloskundige of gynaecoloog om eventuele complicaties bij je toekomstige zwangerschap te verkleinen.

Langdurig ziek
Een langdurige of chronische ziekte kan invloed hebben op de vruchtbaarheid en de zwangerschap en op de gezondheid van je kindje.

Gezond leven
Wanneer je een gezond eet en een gezond gewicht hebt, dan is dat beter voor de vruchtbaarheid, de zwangerschap en de gezondheid van je kindje. We spreken van een normaal gewicht wanneer je BMI tussen de 20 en de 25 ligt. Je kunt je BMI berekenen door je gewicht in kg te delen door de uitkomst van je lengte maal je lengte in meters.