Vegetariër
Wanneer je geen of nauwelijks vlees eet, let er dan op dat je genoeg vitamine B en ijzer binnenkrijgt. Vitamine B zit vooral in volkoren producten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivelproducten. Peulvruchten en eieren zijn ook belangrijke bronnen van ijzer, net als vleesvervangers.
Roken
Roken is erg schadelijk voor een ongeboren baby. De nicotine in een sigaret zorgt voor vernauwing in de bloedvaten van de placenta en zo krijgt je kindje dus minder zuurstof en voedingsstoffen. Kinderen van wie de moeder heeft gerookt tijdens de zwangerschap hebben vaker een lager geboortegewicht en er is een verhoogde kans op miskraam, vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen, doodgeboorte en gedragsproblemen op latere leeftijd. Hoe minder sigaretten je rookt, hoe beter, maar het beste is natuurlijk om helemaal met roken te stoppen als je zwanger bent. Het stoppen met roken heeft veel voordelen als je zwanger bent. De baby kan beter groeien. Nicotine en koolmonoxide zijn na een paar dagen al helemaal weg uit je lichaam. De baby krijgt weer meer voeding en zuurstof. Jijzelf krijgt ook meer lucht. Al na een paar weken voel je jezelf fitter. Ademen gaat gemakkelijker en je conditie verbetert. Dit is prettig voor aanvang van je bevalling. Sommige mensen krijgen ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn, bij het stoppen met roken. Na twee weken worden de klachten al vaak minder. Geef dus niet te snel op.
Tips:
- Denk goed na waarom je wilt stoppen. Wat zijn de voordelen voor jou en de baby?;
- Stop samen met je partner. Je kunt elkaar dan steunen;
- Zoek afleiding wanneer je zin hebt in een sigaret;
- Bedenk wat je kunt doen in lastige situaties, bijvoorbeeld bij een feestje;
- Kies een stopdag;
- Beloon jezelf wanneer je een paar dagen niet hebt gerookt;
- Wanneer je stopt met roken, houd je geld over. Bedenk vast wat voor leuke spulletjes je van dat geld voor je baby kunt kopen. Bijvoorbeeld een wandelwagen = 50 pakjes sigaretten;
- Gebruik liever geen nicotine vervangers, want ook dan krijgt de baby schadelijke stoffen binnen.
Meer informatie kun je vinden op rokeninfo.nl/ Roken infolijn 0900-1995 of bekijk de video roken en zwangerschap.
Je kunt natuurlijk ook altijd om advies en begeleiding van je verloskundige vragen.
Alcohol
Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van alcohol tijdens de zwangerschap. Het beste is om helemaal geen alcohol te drinken als je zwanger bent, dus ook niet één glaasje. Kleine hoeveelheden kunnen al leiden tot een lager geboortegewicht. Grote hoeveelheden kunnen leiden tot het Foetaal Alcoholsyndroom bij je kindje (afwijkingen aan schedel, gezicht, hersenen en hart). Ook is er een grotere kans op latere leer- en gedragsproblemen.
Er is geen veilige grens aan alcoholgebruik, dus is het advies om geen alcohol te gebruiken.
Als jij een glas alcohol gedronken hebt, is jouw alcoholpromillage 0.3, maar dat van je baby ook! Alcohol heeft op een baby een heel ander effect dan op een volwassene. De lever van een baby kan de alcohol nog niet afbreken en blijft daarom langer in het bloed.
Tips bij stoppen met drinken:
- Bedenk dat trek overgaat;
- Bedenk wat je gaat zeggen als iemand je een glas alcohol aanbiedt;
- Richt je aandacht op iets anders, wanneer je zin hebt in een glas alcohol (bijvoorbeeld een rondje wandelen);
- Verzin wat je kunt doen op momenten dat je gewend was om te drinken, doorbreek je patronen;
- Vermijd lastige situaties;
- Ga op zoek naar alcoholvrije drankjes die je lekker vindt;
- Beloon jezelf wanneer het gelukt is om op lastige momenten niet te drinken;
- Vraag hulp aan anderen. De alcohol infolijn 0900-1995 kan hierbij advies geven.
‘Ik heb per ongeluk een keer gedronken tijdens het begin van de zwangerschap. Ik wist niet dat ik zwanger was. Is dit erg?’
Hoe groot het risico van deze ene keer was, hangt o.a. af van de hoeveelheid die je hebt gedronken. Heb je maar een enkel glas gedronken, dan is het risico dat je kindje daar last van heeft klein. Als je meerdere glazen hebt gedronken, loop je meer risico. Maar ook in dat geval kun je nog een gezond kind krijgen. Het is wel belangrijk dat je de rest van de zwangerschap niet meer drinkt.
Drugs
Net als alcohol en de schadelijke stoffen in tabaksrook, komen drugs in het bloed van je ongeboren baby terecht. De risico’s verschillen. Elke moeder en elk kind reageert weer anders op de drugs. Ook hangen de risico’s af van het middel en van de fase in de zwangerschap. Het roken van hasj en wiet kan bijvoorbeeld een groeiachterstand en concentratieproblemen bij het kind veroorzaken. Speed en cocaïne kunnen ervoor zorgen dat de moederkoek tijdens de zwangerschap loslaat. Het gebruik van drugs is nooit veilig. Dus het advies is om tijdens de gehele zwangerschap geen drugs te gebruiken.
Medicatie
Geef medicijngebruik altijd door aan je verloskundige. Niet alle medicijnen mag je doorgebruiken als je zwanger bent. Als je twijfelt of je een bepaald medicijn wel of niet mag gebruiken nu je zwanger bent, overleg dit dan met de arts die het medicijn heeft voorgeschreven, of bel de apotheek.
Lijnen
In de zwangerschap is het beter geen streng dieet te volgen of actief te gaan lijnen. Hierdoor kan je baby namelijk benodigde voedingsstoffen mislopen. Als je niet teveel wilt aankomen, probeer dan gezond, niet te veel, maar wel regelmatig en gevarieerd te eten. Eet volkoren producten, daarvan zit je sneller vol.
Seks
Als je zwanger bent, kun je gewoon seks hebben tot het einde van je zwangerschap als je daar zin in hebt. Het is onmogelijk dat de penis van je partner je baby beschadigt en ook jouw orgasme kan geen kwaad voor je baby. Het is wel mogelijk dat na een orgasme je baarmoeder wat onregelmatig samen trekt, wat geen kwaad kan. Seks wekt geen miskraam of weeën op.
Sauna
De hete temperatuur in de sauna krijgt je baby ook mee. Of dit schadelijk is, is niet bewezen. Als je gezond bent, vaker sauna’s bezocht hebt en de zwangerschap zonder complicaties verloopt, kun je gewoon gaan. Luister daarbij goed naar je lichaam. Het kan zo zijn, dat je wat sneller last hebt van de warmte (duizeligheid) dan normaal, dus ga niet te lang en niet te heet. Als je elk risico wilt mijden, wacht dan met een saunabezoek tot de vierde maand.
Sporten
Het is prima om te blijven sporten en jezelf hierdoor fit te blijven voelen. Belangrijk is om naar je eigen lichaam te blijven luisteren; ga niet te ver. Je baby is goed beschermd door het vruchtwater, maar toch is het raadzaam op te passen met contactsporten en sporten waarbij het risico op vallen groot is. Het is af te raden om te gaan skiën, parachutespringen, bungeejumpen of judoën. Duiken wordt afgeraden in de zwangerschap.
Kijk voor meer informatie op de site van gezondzwangerzijn.