Anticonceptie

Bij Nuvola kun je ook terecht voor anticonceptie.

Verloskundigen weten als geen ander dat elke vrouw anders is. Kies daarom voor anticonceptie die bij jou past. Nuvola helpt je daar graag bij, of je nu al zwanger geweest bent of niet.
Denk je na over een alternatief voor de pil?
Dan kan een spiraaltje misschien uitkomst bieden.
Een spiraaltje plaatsen kan bij Nuvola vanaf 16 jaar. Nuvola verwijdert ook spiralen na de menopauze.

Je kunt bij ons terecht voor informatie, maar ook voor een recept of het plaatsen of verwijderen van een spiraal. Je hoeft hiervoor niet bij ons ingeschreven te zijn. Iedereen kan hiervoor bij Nuvola een afspraak maken, ook als je nog nooit bevallen bent.

Afspraak maken spiraal plaatsing
Mail je gegevens en telefoonnummer naar mail@praktijknuvola dan bellen we je om een afspraak in te plannen. Bij Nuvola is Anisa onze spiralen-topper!
Bel het telefonisch spreekuur op maandag 9-12 u en elke werkdag 13-15 u op tel. 0416-341220.

Tijdens het anticonceptieconsult nemen we de diverse anticonceptiemethoden door, samen met jouw wensen, verwachtingen en eventuele medische indicaties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. 

Na een bevalling adviseren we over anticonceptie, dit hoort bij onze zorg en is dan kosteloos.
Wil je graag een adviesgesprek en ben je niet onlangs bevallen bij Nuvola? Dan bedragen deze kosten €30,-. Dit valt niet onder verzekerde zorg.

Hormoonvrij en hormoonhoudende spiraal
De naam hormoonspiraal is wellicht wat misleidend. De spiraal geeft hormonen af, maar die werken alleen op het baarmoederslijmvlies, om ervoor te zorgen dat het slijmvlies te dun wordt voor een zwangerschap.
De hormonen komen dus niet in je bloed terecht.

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrijekoperspiraaltje (T-Safe en het hormoonspiraaltje (Mirena en Kyleena).

Hormoonvrij spiraal
Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden. 

Het T-Safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar en als enige spiraal geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Het T-Safe spiraaltje is het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland en geniet de voorkeur van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Het Multi-Safe short koperspiraaltje is geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Dit spiraaltje is vanwege de kleine afmeting geschikt voor de kleinere baarmoeder. 

Uiteraard kan je de spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: een langduriger en/of heviger menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies blijvend iets toenemen. Raadpleeg de websites www.t-safe.nl en www.multi-safe.nl voor een overzicht van de bijwerkingen.

Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraaltje als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

De koperspiraaltjes zijn op recept verkrijgbaar of online te bestellen via https://titushealthcare.nl/webshop. Online bestellen is alleen een optie als je niet aanvullend verzekerd bent en niet voor vergoeding in aanmerking komt.

Indien je wel aanvullend verzekerd bent, wordt in de meeste gevallen het spiraaltje vergoed door de zorgverzekeraar. Er dient dan een recept voorgeschreven te worden. Het T-Safe spiraaltje kost € 69,- en de Multi-Safe short € 52,-.

Hormoonhoudend spiraal
Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van het hormoon en doordat het spiraaltje een ‘vreemd voorwerp’ in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden. 

Er zijn twee soorten hormoonspiralen: de Mirena en de Kyleena.
Het verschil zit hem in de grootte: de Kyleena is iets kleiner en geeft wat minder hormonen af. Beide spiralen zijn even betrouwbaar en de Mirena is geregistreerd voor een gebruik van 8 jaar. De Kyleena voor een gebruik van 5 jaar. Uiteraard kan je de beide spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Na verwijdering van een spiraal ben je direct weer vruchtbaar.

Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Daarnaast komen ook hoofdpijn, buikpijn en rugpijn vaak voor, evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina. Raadpleeg de bijsluiter van Mirena of Kyleena voor een overzicht van de bijwerkingen.

Indien je aanvullend verzekerd bent kom je in de meeste gevallen in aanmerking voor vergoeding door de verzekeraar. Je dient dan met een recept het spiraaltje af te halen bij de apotheek. Het Mirena of Kyleena spiraaltje kost ongeveer € 150,-.

Kosten plaatsing 
De kosten van het plaatsen en het verwijderen van een spiraaltje door een verloskundige worden meestal vergoed door de zorgverzekeraars.  

Mail voor een afspraak naar mail@praktijknuvola.nl of bel ons op het telefonisch spreekuur.

Anticonceptie consult
Bij gezonde vrouwen met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis kunnen wij een recept voor het hormoonvrije spiraaltje (T-Safe, Multi-Safe short), het hormoonhoudende spiraaltje (Mirena, Kyleena) of ‘de pil’ voorschrijven. Indien gewenst plaatsen wij ook het spiraaltje. Mocht je besluiten een spiraaltje te laten plaatsen, dan bespreken we ook het afnemen van een mogelijke soa (seksueel overdraagbare aandoening) test. Het is namelijk belangrijk om vóór de plaatsing van een spiraaltje een soa uit te sluiten.

Spiraalplaatsing
Voor de spiraalplaatsing zullen wij de spiraal van keuze voor je bestellen. Je ontvangt hiervoor een betaalverzoek, waarna de apotheek een rechtstreekse zending naar Nuvola doet.

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van tevoren twee ibuprofen of Aleve Feminax in te nemen.

Een spiraaltje kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst. 

Als je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last ondervinden van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen. Neem contact met ons op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Nacontrole
Na plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, welke 6 weken na de plaatsing of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. De kosten bedragen 30,- euro.

De overgang
In de overgang of menopauze, wordt de vruchtbare levensperiode afgesloten. Dit duurt een paar jaar deze verandering. Je kunt tijdens de overgang anticonceptie blijven gebruiken om zwangerschap te voorkomen, je bent immers nog vruchtbaar. Een hormoonspiraal kan helpen door de overgang te komen en dient verwijdert te worden vanaf de leeftijd van 52 jaar. Voor deze verwijdering kun je ook contact met Nuvola opnemen.

Spiraal verwijderen
Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht via mail@praktijknuvola.nl. We nemen dan z.s.m. contact met je op.

Meer weten? Kijk op https://deverloskundige.nl/net-bevallen/tekstpagina/40/anticonceptie/ of op www.spiraalplaatsen.nl