Anticonceptie

Birth control other languages
De keuze of en voor welke anticonceptie je kiest, is aan jezelf en je partner. Over het algemeen raden we aan om de eerste negen maanden na een zwangerschap niet zwanger te worden, om zo je lichaam de kans te geven om te herstellen van alle veranderingen die er hebben plaatsgevonden. Na een keizersnede zal de gynaecoloog zelfs adviseren om je lichaam minimaal een jaar rust te geven.

Ongeveer twee weken voor de eerste menstruatie na de bevalling heb je een eisprong. Omdat je niet precies weet wanneer dit is, weet je ook niet vanaf welk moment je weer vruchtbaar bent. Het moment waarop je weer met anticonceptie begint hangt af van de soort anticonceptie die je kiest en of je fles- of borstvoeding geeft.

Als je bij flesvoeding voor de pil kiest, dan kun je daar in principe vier tot zes weken na het kraambed al mee beginnen. De eerste strip is dan niet veilig en geldt dus niet als anticonceptie. Dit heet ‘blind’ beginnen van de anticonceptie. Begin je op de eerste dag van de eerste menstruatie na de bevalling, dan is de pil wel meteen veilig, maar toch adviseren we de eerste strip als ‘onveilig’ te beschouwen. Tot die tijd zul je dan bijvoorbeeld een condoom moeten gebruiken. Geef je flesvoeding, dan vindt de eerste menstruatie meestal binnen zes tot tien weken na de bevalling plaats.

Als je borstvoeding geeft, kun je niet alle vormen van anticonceptie gebruiken. Als er bepaalde hormonen in zitten, kan de productie van de borstvoeding teruglopen. Ook kunnen deze hormonen via het geven van borstvoeding bij je kindje terechtkomen. De meeste vrouwen die volledig borstvoeding geven, hebben in die periode geen menstruatie. Dit verschilt echter wel per vrouw. Je bent vaak minder vruchtbaar in de periode dat je borstvoeding geeft, maar zeker niet onvruchtbaar. Aangezien je niet weet wanneer de eerste eisprong zal plaatsvinden, is het verstandig om op tijd na te denken over de soort anticonceptie die je wilt gaan gebruiken (indien gewenst). Het moment waarop je met de anticonceptie begint, hangt af van de soort anticonceptie waar je voor kiest.

Wil je meer informatie over de verschillende andere vormen van anticonceptie die je kunt gebruiken, vraag dan om meer informatie bij je verloskundige of kijk op www.anticonceptie.nl. Bij het afsluiten van het kraambed en op de nacontrole komt anticonceptie ter sprake.