Bij sommige klachten is het van belang dat je contact opneemt met je verloskundige.
Koorts
In de kraamtijd kan je weerstand verminderd zijn door uitputting of een laag ijzergehalte. Hierdoor heb je een grotere kans op het krijgen van bijvoorbeeld griep of een ontsteking.
Bij een ontsteking krijg je temperatuurverhoging. Dit kan wisselen van 38 °C tot hoge koorts met pieken tot 40-41 °C. Een ontsteking in het kraambed kan voorkomen in je blaas, je baarmoeder, je borsten of je benen.
Als je temperatuur boven de 38 °C graden komt, neem dan zelf of via de kraamverzorgende contact op met je verloskundige.
Temperatuur van je kindje
Een normale temperatuur van je kindje ligt tussen de 36,5 °C en 37,5 °C.
Als de temperatuur richting de 36,5 °C gaat, is het vaak voldoende om je kindje een muts op te zetten en een extra kruik in het bedje te leggen.
Gaat de temperatuur meer naar 37,5 °C, zet de muts dan af en haal eventuele extra dekens of een kruik weg.
Als de temperatuur onder de 36,5 °C of boven de 37,5 °C komt, neem dan contact op met je verloskundige – ook ’s avonds of ’s nachts.
Je verloskundige bepaalt dan samen met jullie wat er gedaan moet worden. Meestal krijg je adviezen over hoe je de temperatuur weer normaal krijgt.
Mocht het nodig zijn, dan kan de verloskundige altijd overleggen met de kinderarts.
Hevige buikpijn
Buikpijn kan in verschillende mate voorkomen in de kraamtijd. Dit kan verschillen van naweeën tot hevige buikpijn.
Heb je hevige buikpijn die niet zakt met extra rust, neem dan contact op met je verloskundige. Buikpijn in combinatie met koorts of ruim bloedverlies is altijd een reden om direct te bellen.
Te ruim bloedverlies
Het is normaal dat je nog een tijd bloed verliest na de bevalling. De eerste dagen kan dit wat meer zijn dan je gewend bent van je menstruatie.
Als je binnen een uur een maandverband vol hebt, het idee hebt dat het bloedverlies blijft stromen of als je een aantal grote stolsels achter elkaar verliest, bel dan met je verloskundige.
Borstontsteking
Als je borstvoeding geeft, kan er melk achterblijven in de melkklieren. Duurt dit te lang, dan kan dat leiden tot pijnklachten en een ontsteking. Meestal komt dit maar voor aan één borst.
Tekenen van een ontsteking kunnen zijn: een warme, rode, harde en pijnlijke plek, hoge koorts en je ziek voelen. Vermoed je een borstontsteking, laat de kraamverzorgende dan even meekijken of bel met je verloskundige.
Op het moment dat de borst niet goed leeggedronken wordt, geeft de kraamverzorgende je tips en aanwijzingen zoals vaker aanleggen, de warme plek masseren en de borst goed warm maken vóór een voeding, zodat de melkkliertjes zich wat verwijden en de voeding wat gemakkelijker kan doorstromen. Hiermee voorkom je meestal dat je een borstontsteking krijgt.
Trombose
Trombose is een aandoening waarbij in het bloedvat een bloedstolsel ontstaat. Dit komt het vaakst voor in de benen en geeft dan een pijnlijke plek in je been (kuit) of een zwaar aanvoelend been.
Soms is je been gezwollen en ziet de huid er rood en gespannen uit. Er kan ook sprake zijn van temperatuurverhoging. Neem in geval van verdenking op trombose, altijd contact op met je huisarts of verloskundige. Beweging verkleint de kans op het ontstaan van trombose.