Vitamine K en/of D

Om een goede ontwikkeling van je kindje te bevorderen, krijgt hij of zij extra vitamine K toegediend.

Direct na de geboorte krijgt je kindje 1 milligram vitamine K toegediend ter bevordering van de bloedstolling. Dit is voldoende voor de eerste week.
Wanneer je borstvoeding geeft, moet je vanaf de achtste dag tot en met drie maanden na de geboorte zelf elke dag vitamine K aan je kindje geven.
Vitamine K wordt gegeven om (hersen)bloedingen te voorkomen, aangezien de pasgeborene van de moeder geen vitamine-K-voorraad heeft meegekregen en dit zelf nog niet voldoende kan aanmaken.
Als je kindje geen borstvoeding maar volledige flesvoeding krijgt, is er geen extra vitamine K nodig. Dit is namelijk toegevoegd aan de flesvoeding.

Er wordt geadviseerd om je kindje ook extra vitamine D te geven.

Bij kinderen in de groei wordt de basis gelegd voor een goede ontwikkeling van stevige botten en een gaaf gebit. Vitamine D is belangrijk voor het opnemen van calcium uit de voeding.
Het lichaam maakt onder invloed van daglicht een deel van de benodigde vitamine D zelf aan in de huid. Verder zit vitamine D vooral in halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
Aan die producten wordt vitamine D namelijk toegevoegd. In vette vis zit van nature veel vitamine D. Ook leveren vlees en volle melkproducten wat vitamine D.
Omdat de dagelijkse voeding en de huid te weinig vitamine D opleveren voor kinderen tot vier jaar, wordt iedere dag 10 microgram extra vitamine D geadviseerd.
Vanaf de achtste dag na de geboorte ga je dit zelf aan je kind geven.