Voorbereiding

Ga op zoek naar informatie

Voorbereiding in andere talen

Lees folders, tijdschriften en boeken over bevallen of bezoek een voorlichtingsavond. Samen met je partner kun je altijd bij je verloskundige terecht met alles wat je wilt weten rondom de bevalling.

Neem genoeg rust
Zorg ervoor dat je uitgerust en in goede conditie aan de bevalling begint. Neem op tijd zwangerschapsverlof, probeer alle spullen voor de komst voor jullie kindje zo rond de 36 weken in huis te hebben en ga iedere middag even liggen om uit te rusten.

Regel wie je bij je bevalling wilt ter ondersteuning
Wie jou tijdens de bevalling ondersteunt, bepaal je zelf. Kies iemand bij wie je je prettig voelt en niet ‘groot’ hoeft te houden. Vertel je steun en toeverlaat wat je wensen zijn rondom de bevalling. Bespreek dit ook met je verloskundige.

Kraamzorg
Tijdens jouw bevalling zal de verloskundige de kraamhulp bellen. Zij komt dan naar de plaats waar je wilt bevallen. De kraamverzorgster ondersteunt jou en assisteert je verloskundige tijdens de bevalling en verzorgt na de bevalling jou en je kindje. Na de geboorte komt de kraamverzorgster gedurende acht dagen voor een eerder vastgesteld aantal uren per dag, onder andere om jullie te begeleiden bij de verzorging van jullie pasgeboren kindje.

Zwangerschapscursus
Op een zwangerschapscursus leer je ontspanningsoefeningen. Je oefent houdingen die tijdens de bevalling van pas komen en leert ademhalingstechnieken om weeën op te vangen. Je partner leert wat hij voor je kan doen tijdens de bevalling. Er zijn allerlei soorten cursussen zoals yoga, zwangerschapsgym ‘Baby op komst’, zwemmen, haptonomie, enzovoorts. Ga je oriënteren en kijk wat het best bij je past.

Bedenk waar je wilt bevallen
Hier in de regio zijn drie opties: thuis, bij Fam in het ETZ, lokatie Elisabeth in Tilburg of in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Wij kunnen samen met jou en je partner alle voor- en nadelen bespreken. Beval op de plaats waar jullie denken je het meest veilig en op je gemak te voelen. Je hoeft dit niet definitief vast te leggen. Tot op het moment van de bevalling mag je nog van gedachten veranderen.