Thuis of elders bevallen

Waar je bevalt, kun je in veel gevallen zelf kiezen.Je kunt thuis bevallen of kiezen voor een poliklinische bevalling bij Fam in ETZ in Tilburg. Ook kun je poliklinisch bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

Wanneer er een medische indicatie ontstaat, wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog in het ziekenhuis.

Thuis

Wanneer de zwangerschap zonder problemen is verlopen en ook tijdens de bevalling geen problemen worden verwacht, kun je ervoor kiezen om thuis te bevallen. Op het moment dat de bevalling begonnen is, komt de dienstdoende verloskundige bij je thuis om je te onderzoeken. Er wordt geluisterd naar de harttonen van de baby en er wordt een inwendig onderzoek gedaan.

Wanneer de bevalling in de beginfase is, spreken we een volgende visite af om weer een onderzoek te doen, om zo de vordering van de bevalling te beoordelen. Op het moment dat de bevalling goed vordert, wordt de kraamverzorgster gebeld en blijft je verloskundige in huis. Na de bevalling worden jij en je baby verzorgd door de kraamverzorgster. Wanneer problemen ontstaan, wordt er overlegd met de gynaecoloog. Wanneer nodig wordt de zorg dan verder voortgezet in het ziekenhuis.

Poliklinisch

Wanneer de zwangerschap zonder problemen is verlopen en ook tijdens de bevalling geen problemen worden verwacht, kun je kiezen voor een poliklinische bevalling in het ETZ, lokatie Elisabeth in Tilburg, of in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

De dienstdoende verloskundige begeleidt de bevalling. Een bevalling in een ziekenhuis zonder medische reden, wordt niet altijd (geheel) vergoed door de zorgverzekeraar. Informeer bij je verzekeraar naar de vergoedingen.

Wanneer je kiest voor een poliklinische bevalling en de bevalling is begonnen, komen we je eerst thuis onderzoeken.
De zwangere en haar partner zijn zelf verantwoordelijk voor vervoer van en naar het ziekenhuis.
Wanneer alles voorspoedig is verlopen, mag je enkele uren na de geboorte van jullie kindje naar huis, ook ’s nachts.

Medische indicatie

Bij sommige zwangeren verloopt de zwangerschap en/of bevalling niet zonder problemen. Wanneer er een medische indicatie ontstaat, wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog. De zwangerschap zal dan in het ziekenhuis worden gecontroleerd en de bevalling vindt dan plaats op de klinische verloskamers van het ziekenhuis.

Afhankelijk van de medische indicatie kan je kraambed geheel of gedeeltelijk in het ziekenhuis of thuis plaatsvinden.