Geboorteplan invullen

Een geboorteplan geeft je de mogelijkheid om je wensen rondom de bevalling op te schrijven. Het invullen van het plan kan je helpen je voor te bereiden op de bevalling en geeft je verloskundige en eventuele andere zorgverleners, inzicht in wat voor jou belangrijk is.

In het geboorteplan vind je enkele meerkeuzevragen, die je op weg kunnen helpen bij het maken van het geboorteplan. Uiteraard is er ook ruimte voor aanvullingen. Het invullen van het geboorteplan is natuurlijk geheel vrijwillig.

Rond 24 weken zwangerschapsduur ontvang je het plan. We ontvangen het ingevulde plan graag voor 30 weken zwangerschapsduur terug. Dit geeft ons de gelegenheid het door te nemen en bij 32 of 34 weken zwangerschapsduur samen te bespreken. Indien nodig wordt hier extra tijd voor gereserveerd in de agenda. Tijdens dit gesprek kijken we samen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren. Deze worden dan toegelicht en we zullen proberen met goede alternatieven te komen.

Breng het geboorteplan onder de aandacht van de gynaecoloog als je voor je bevalling verwezen wordt. Bewaar het geboorteplan bij je zwangerschapskaart, zodat het tijdens de bevalling zeker bij de hand is. Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf natuurlijk altijd van gedachten veranderen.

De bevalling anders verlopen dan verwacht of gewild. Hierdoor kunnen we mogelijk niet meer volledig volgens het geboorteplan te werk gaan. Ook kan het om verschillende verloskundige redenen zo zijn dat we je adviseren ervan af te wijken.

Het kan zijn dat we je tijdens de bevalling moeten overdragen aan de gynaecoloog. Er kunnen ingrepen nodig zijn. Het kan zo zijn dat de baby moet worden opgenomen op de kinderafdeling. In het geboorteplan is ook ruimte om aan te geven wat je in die situaties het liefst zou willen. Uiteindelijk gaat het er immers om dat jullie en de baby gezond en tevreden door de bevalling heen komen!