Hepatitis B

Dit is een ziekte waarbij de lever geïnfecteerd raakt door het hepatitis B-virus. Het virus is erg besmettelijk en kan voorkomen in lichaamsvocht, zoals bloed, speeksel en sperma. Niet alle mensen die besmet zijn hebben klachten. Zij weten dus vaak niet dat ze besmet zijn. Een deel van de mensen die besmet zijn, blijft het virus bij zich dragen. Deze mensen worden ‘virusdragers’ genoemd. Soms is behandeling nodig. Je wordt daarvoor dan verwezen naar de gynaecoloog.

Wanneer je zwanger en drager bent, heeft dat in de zwangerschap geen gevolgen voor je baby. Wel kan de baby tijdens de geboorte in aanraking komen met het virus en alsnog geïnfecteerd raken. Je baby krijgt daarom kort na de bevalling hepatitis B-immunoglobuline. Dit zijn kant-en-klare antistoffen, die via een injectie worden toegediend en je baby tegen het virus kunnen beschermen.

Het is daarnaast belangrijk dat je baby zelf afweer opbouwt tegen het hepatitis B-virus. Hiervoor krijgt deze vaccinaties. De eerste vaccinatie wordt binnen 48 uur na de geboorte toegediend. Daarna wordt gevaccineerd op de leeftijd van twee, drie, vier en elf maanden.