Bloedsuikergehalte / OGTT

Het suikergehalte wordt bepaald om na te gaan of er mogelijk sprake is van (zwangerschaps)diabetes. Wanneer het suikergehalte te hoog is, moet vervolgonderzoek plaatsvinden.

Na de intake zal in de zwangerschap het suikergehalte nog een of tweemaal onderzocht worden. Hiervoor krijg je dan een laboratoriumformulier mee, waarna je bloed kunt laten prikken bij het afnamelaboratorium van het ETZ. Om het suikergehalte te bepalen hoef je niet nuchter te zijn. Mocht er een (te) hoog suikergehalte uit het bloedonderzoek komen, dan wordt alsnog het suikergehalte nuchter bepaald of krijg je een verwijzing voor een OGTT.

OGTT
Dit is een bloedonderzoek waarbij onderzocht wordt of je suikerziekte tijdens de zwangerschap hebt. Om het onderzoek goed te laten verlopen, moet je een aantal dingen doen. Deze worden hieronder beschreven:

  1. Je moet nuchter zijn voor het onderzoek. Dat betekent dat je vanaf 21.00 uur van de avond voor het onderzoek alleen water mag drinken. Je mag niets meer eten en ook niets anders drinken.
  2. Je laat ’s ochtends nuchter bloed prikken, bij het afnamelaboratorium van het ETZ. Je neemt dan het laboratoriumformulier mee, dat je van de verloskundige hebt gekregen. Je kunt vanaf 8.00 uur bij het afnamelaboratorium terecht en hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
  3. Nadat je geprikt bent, krijg je op de het afnamelaboratorium een suikeroplossing. Die moet je binnen vijf minuten opdrinken.
  4. Nadat je de suikeroplossing hebt opgedronken, moet je twee uur in het ziekenhuis wachten. Je mag dan niets drinken of eten en ook niet roken. Ook mag je geen inspanning verrichten. (Tip: neem bijvoorbeeld een boek mee voor tijdens het wachten.)
  5. Na twee uur wordt er voor de tweede keer bloed geprikt. (Tip: neem iets te eten mee. Dat kun je dan na de tweede keer prikken opeten.)
  6. De uitslag krijg je bij de volgende controle op de verloskundige praktijk, tenzij deze afwijkend is; dan word je gebeld door één van de verloskundigen.