Stemmingswisselingen

De meeste vrouwen zijn de eerste dag na hun bevalling vrolijk, gelukkig en opgewekt. Soms kan dit gevoel na een paar dagen omslaan. Het einde van de zwangerschap en de bevalling kunnen vermoeiend en zwaar zijn geweest. Ook verandert er in korte tijd veel, zowel lichamelijk als in je thuissituatie.

Je hebt vaak tijd nodig om te wennen aan je kindje en om een band met je kindje op te bouwen. Dit is heel normaal; voor de één zal dit langer duren dan voor de ander. Je nachtrust wordt in het begin vaak verstoord, waardoor je oververmoeid kunt raken. Hierdoor kun je soms wat labiel worden. Vijftig tot zeventig procent van de vrouwen heeft hier last van.

Deze stemmingswisselingen worden ook wel de kraamtranen of de babyblues genoemd. Vaak nemen deze klachten vanzelf af. Bij deze klachten horen onder andere huilbuien, slecht slapen, bezorgdheid en angstig, prikkelbaar en gespannen zijn. Voldoende rust en hulp zorgen voor herstel.

Wanneer de klachten (te) lang aanhouden of steeds verergeren, praat er dan bijvoorbeeld met je huisarts of verloskundige over.