Roken, alcohol- en drugsgebruik

Roken, alcohol- en drugsgebruik hebben een nadelige invloed op de vruchtbaarheid, zwangerschap en gezondheid van je kind. Stop daarom ook met deze middelen wanneer je een kinderwens hebt. Dit geldt ook voor mannen.

Roken
Roken heeft een nadelige invloed op de vruchtbaarheid, zowel bij vrouwen als bij mannen. Roken in de zwangerschap vergroot de kans op complicaties in de zwangerschap en is schadelijk voor de baby. Dit komt door de schadelijke stoffen in tabaksrook, zoals nicotine. Nicotine zorgt ervoor dat de eicellen kleiner blijven of verloren gaan. Roken heeft ook een nadelige invloed op de kwaliteit van het sperma.

Rokende vrouwen lijken meer kans te hebben op een miskraam. Het is nog niet helemaal duidelijk wat hier de oorzaak van is. Het kan komen doordat de tabaksrook afwijkingen in de genen van de baby veroorzaakt. Of het komt doordat de baby minder voeding en zuurstof binnen krijgt wanneer de moeder rookt. Ook hebben rokende vrouwen meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit komt doordat de tabaksrook kan zorgen voor veranderingen in de eileiders en de eicellen.

Wanneer je rookt tijdens de zwangerschap is er verder een grotere kans op vroeggeboorte, een placenta die voor de uitgang van de baarmoeder ligt en een placenta die slecht functioneert of zelfs loslaat. Tevens is er later een grotere kans op wiegendood of op een kind met allergieën of longproblemen.

Bekijk hier de informatievideo roken en zwangerschap

Alcohol
Alcohol heeft invloed op de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. Drink je meer dan vier glazen per dag, dan kun je problemen krijgen met je menstruatiecyclus en dus ook met je vruchtbaarheid. Door alcohol verzwakt het zaad bij mannen. Het aantal zaadcellen neemt af en het aantal afwijkende zaadcellen neemt toe. Om een zwangerschap te bespoedigen, kunnen mannen dus beter niet drinken. Wanneer jij en je partner vóór de zwangerschap alcohol gebruiken, neemt de kans op een miskraam toe. Zoals eerder benoemd, heeft alcohol invloed op de kwaliteit van het sperma en de menstruatiecyclus. Dit kan na de bevruchting zoveel afwijkingen bij de baby geven, dat het een miskraam wordt. Hoe meer beide partners drinken, des te groter het risico op een miskraam.

Drugs
Gebruik van drugs kan de vruchtbaarheid nadelig beïnvloeden. Ook de ontwikkeling van je kind wordt verstoord door het gebruik van drugs. Er zijn verschillende soorten drugs, maar ze hebben allen een nadelige invloed op de vruchtbaarheid en op de ontwikkeling van je baby. Kijk voor meer informatie op de site van Jellinek of op de site van het Trimbosinstituut.