Wanneer contact opnemen?

Als je ongerust bent of vragen hebt, mag je natuurlijk altijd bellen! Lees hier meer over contact als je gaat bevallen van je eerste kindjebij de bevalling van een volgend kindjebij vruchtwaterverlies of bij ruim helderrood bloedverlies.

Bij bevalling van je eerste kindje

Vaak zijn de weeën die je voelt eerst nog onregelmatig en niet zo krachtig. Na verloop van tijd zullen de weeën krachtiger, pijnlijker en regelmatiger worden. Het is mogelijk dat weeën afzakken en dat de bevalling toch nog op zich laat wachten. Als de weeën ongeveer twee uur lang regelmatig en krachtig om de vier à vijf minuten komen en ongeveer één minuut aanhouden, is het een goed moment om te bellen. In de meeste gevallen is de bevalling dan pas net begonnen en is er nog maar weinig ontsluiting.

Bij bevalling van een volgend kindje

Het kan zijn dat je buik de laatste weken van je zwangerschap onrustiger is dan in je eerste zwangerschap. Soms kunnen weeën erg regelmatig komen, maar voel je toch dat het nog niet zover is. Probeer rustig te wachten op één uur lang goede, regelmatige weeën om de vier à vijf minuten. Neem dan contact op met je verloskundige.

Bij vruchtwaterverlies

Overdag: laat ons altijd even weten.
Nacht: Indien het vruchtwater helder is, je nog geen regelmatige weeën hebt en het hoofd tijdens de laatste controle goed was ingedaald, mag je rustig afwachten ’s nachts.

Stel ons wel ’s ochtends tussen 9.00 en 9.30 uur op de hoogte op tel. 06 20 39 16 76.

Wanneer het vruchtwater groen van kleur is, laat het dan altijd aan ons weten, dus ook ’s nachts!

Bij twijfel mag je altijd contact opnemen.

Bij ruim helderrood bloedverlies

Aan het einde van de zwangerschap kan je de slijmprop gaan verliezen. Dit kan gepaard gaan met oud, slijmerig, bruin/rood bloed. Dit is normaal. Heb je helderrood bloedverlies, zoals bij een menstruatie, dan moet je altijd je verloskundige bellen.