Poliklinisch

Wanneer de zwangerschap zonder problemen is verlopen en ook tijdens de bevalling geen problemen worden verwacht, kun je kiezen voor een poliklinische bevalling in het ETZ, lokatie Elisabeth in Tilburg, of in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

De dienstdoende verloskundige van je eigen praktijk begeleidt de bevalling. Een bevalling in een ziekenhuis zonder medische reden, wordt niet altijd (geheel) vergoed door de zorgverzekeraar. Informeer bij je verzekeraar naar de vergoedingen.

Wanneer je kiest voor een poliklinische bevalling en de bevalling is begonnen, komt je verloskundige je eerst thuis onderzoeken. Als de bevalling nog even op zich laat wachten, maar je het wel prettig vindt om ondersteuning te krijgen, kunnen we de kraamzorg alvast bellen. Zij komt dan naar jou thuis om je te begeleiden, tot het punt waarop het tijd is om te vertrekken naar het ziekenhuis. Wanneer er voldoende vordering van de ontsluiting is, zal de verloskundige meteen het ziekenhuis en een kraamverzorgster bellen, waarna vertrokken kan worden naar de verloskamers van het ziekenhuis. Het tijdstip van vertrek naar het ziekenhuis is afhankelijk van het verloop van de ontsluiting, van het aantal centimeter ontsluiting en van de kracht van de weeën.
De zwangere en haar partner zijn zelf verantwoordelijk voor vervoer van en naar het ziekenhuis. Van het ziekenhuis huur je  als het ware een verloskamer  en je verloskundige beschikt over dezelfde instrumenten en hulpmiddelen als bij een thuisbevalling.

Wanneer alles voorspoedig is verlopen, mag je enkele uren na de geboorte van jullie kindje naar huis, ook ’s nachts.