Weeën

De weeën worden sterker, komen vaker, regelmatiger en worden pijnlijker. Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt in het begin als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Tussen de weeën door is er rust in je buik.

Ontsluitingsweeën maken je baarmoedermond open. Deze maken de baarmoedermond ver genoeg open, tien centimeter, om je kindje geboren te laten worden. Voor de ontsluiting zijn sterke weeën nodig. Ze duren langer (zestig tot tachtig seconden) dan de voorweeën en komen regelmatiger (om de twee tot drie minuten). Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je gehele bekkengebied. De weeën kun je voelen in je rug, buik en/of benen.

De weeën worden krachtiger naarmate de ontsluiting vordert. Wanneer je meer ontsluiting krijgt, kun je ook wat bloederig slijmverlies hebben. Tijdens de laatste centimeters zijn de weeën het heftigst. Middels een inwendig onderzoek controleert je verloskundige met regelmaat hoe de ontsluiting verloopt.