(Spontaan) breken van de vliezen

In tien procent van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Wanneer de vliezen zijn gebroken, mag je niet meer in bad, vanwege de kans op infectie. Je kindje staat nu in open verbinding met de buitenwereld. Je temperatuur wordt na het breken van de vliezen gemeten, om een eventuele infectie snel te ontdekken. Je lichaam blijft steeds nieuw vruchtwater aanmaken, zodat je kindje nooit “droog” komt te liggen.

Breken de vliezen spontaan en komen de weeën niet op gang binnen 24 uur, dan zal de zorg naar de gynaecoloog worden overgedragen. Er is na 24 uur een grotere kans op infectie. De conditie van je kindje zal dan middels een hartfilmpje en een echo beoordeeld worden. Wanneer de bevalling zich niet binnen 48-72 uur aandient, zal de bevalling worden ingeleid.

Vaak breken de vliezen in de loop van de bevalling. Dat is goed, want de vliezen en het vruchtwater beschermen je kindje tegen infecties en helpen mee om je baarmoedermond open te maken door de druk die ze geven. De verloskundige zal, wanneer de vliezen nog niet spontaan gebroken zijn, deze aan het eind van de ontsluiting breken. De vliezen kunnen soms eerder gebroken worden, bijvoorbeeld wanneer de weeën afzakken of wanneer de ontsluiting onvoldoende vordert. Het breken van de vliezen doet geen pijn. Je voelt alleen wat warm water aflopen.